DESPRE


Securitatea este acum mai mult o chestiune de integritatea teritorială sau de suveranitate. Securitatea naţională nu mai este singurul domeniu predilect al diplomaților, și nici a soldaților. Securitatea include acum prosperitatea noastră economică, bunăstarea şi natura societăţii, în general. Datorită naturii schimbărilor statale şi a noilor ameninţări şi provocări aparrute, naţiunile planetare își reevaluează permanent interesele de securitate. Globalizarea, actorii non-statali, proliferarea armelor de toate tipurile, schimbările climatice, penuria de energie şi potenţialul de turbulenţele financiare ne obligă să ne gândim la securitate, dar mai ales schimbul de securitate, în diferite moduri.
Securitatea trebuie să se realizeze atât în interiorul statului, cât mai ales în exterior, acolo unde ameninţările şi provocările sunt tot mai complexe şi volatile. În acest mediu o abordare cuprinzătoare şi coordonatoare la nivel național, regional şi internaţional pentru securitate este absolut necesar.
Studiile de Securitate implică studiul academic şi aplicat de securitate internaţională, securitatea naţională, probleme de pace şi conflict sau strategia militară. Educaţia în probleme de securitate este esenţială în actualul context internaţional, în care dominante sunt riscurile de natură societală (conflicte etnice şi religioase, terorism, crimă organizată, sărăcie).

Anunțuri

Un răspuns la „DESPRE

  1. Gheorghe

    Situatia prezenta impune sa vedem securitatea ca pe un fenomen volatil, fiind afectată de producerea unor evenimente la mare distanta de granița statului respecti,ceea ce face ca un stat sa poata contracara singur amenințările, obligat fiind sa fie sub o umbrelă. Ceea ce trebuie sa se inteleaga clar este că „umbrela si-o tine singur, o deschide singur, iar cand merge prin ploaia insecuritatii, si-o duce singur”. Daca Romania va intelege corest aceasta noua trasatura si va aplica masuri concrete si corespunzatoare, atunci nu va avea probleme. Tendintele actuale, mai mult centrifuge, pot aduce pierderi importanta statului si mai ales cetateanului, nucleul/celula de baza a acestui stat, cum ar zice, parafrazandu-l, Nenea Iancu.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s